Nieuws

Opmerkelijk plan noodhulpproducten - Deel 2 drieluik Eemsdelta Innovatieprijs (11-12-2015)

De Eemsdelta Innovatieprijzen zijn dit jaar gewonnen door drie organisaties: Omega Green, de Stichting Door Mensen Hier, Voor Mensen Daar en Mytec. We hebben alle drie prijswinnaars gevraagd of zij meer kunnen vertellen over hun vernieuwende ideeën. In dit artikel deel 2 van dit drieluik, waarbij we op bezoek gaan bij Derk Reiffers en Drewes Wildeman, de initiatiefnemers van de Stichting Door Mensen Hier, Voor Mensen Daar.

Sociaal ondernemers bedenken opmerkelijk plan om noodhulpproducten in Groningen te laten maken

Betaald werk voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt in Groningen. De terugkeer van maakindustrie in (Noord- en Oost-) Nederland. Noodhulpproducten die beschikbaar komen voor mensen overal ter wereld die in moeilijke omstandigheden verkeren’: ziedaar de drie doelstellingen die vanaf 2016 wellicht tegelijkertijd gerealiseerd kunnen worden, dankzij een uniek, in de Eemsdelta ontwikkeld project. Dat project luistert naar de naam “Door Mensen Hier, Voor Mensen Daar” (DMHVMD).

Deze sociale onderneming zou mogelijk een soort Ei van Columbus kunnen zijn, waarbij drie belangrijke doelstellingen tegelijkertijd gerealiseerd kunnen worden. Enerzijds gaat het dan om betaald nieuw werk in de maakindustrie voor duizenden mensen die in het kader van de “participatiewet” straks aan het werk moeten. En anderzijds levert het mooie producten op die “non-governmental organisations” (NGO’s) kunnen inzetten in crisisgebieden.

Mes snijdt aan twee kanten



’Met onze Stichting ”Door Mensen Hier, Voor Mensen Daar” snijdt het mes aan twee kanten. Er zijn alleen al in de provincie Groningen 12.000 mensen met afstand tot de arbeidsmarkt, en in heel Nederland zelfs 125.000 mensen voor wie betaald nieuw werk gevonden moet worden. Wat is er dan mooier om een aantal van deze mensen in te zetten bij de productie van artikelen die kunnen worden gebruikt bij noodhulp?!’, aldus Derk Reiffers en Drewes Wildeman. Zij zijn de initiatiefnemers van dit project, dat in november de Innovatieprijs kreeg van de Eemsdelta.

‘In het jaar 2014 was ik betrokken bij een project voor noodhulp in Kosovo. Toen ik terugkwam in Groningen zag ik dat er heel veel mensen met een beperking zijn voor wie er geen werk is te vinden. En toen viel plotseling het kwartje bij mij! Want ik weet ook dat veel hulporganisaties hun noodhulp-artikelen overal ter wereld inkopen. Maar, zo bedacht ik: waarom zouden we die artikelen hier in Nederland niet kunnen maken? Als we ze kwalitatief net zo goed, en misschien zelfs beter kunnen maken, en bovendien tegen een scherpe prijs, dan zou dat voor de hulpverleners toch ook interessant kunnen zijn om ze hier, in eigen land, te laten produceren?’, zo vertelt Drewes Wildeman.

Hij besloot zijn idee samen met Derk Reiffers tot een innovatief project uit te werken. Ze zochten contact met hulporganisaties, met sociale werkvoorzieningsschappen, met het bedrijfsleven, met regionale overheden en met drie ministeries. De reacties waren bijzonder enthousiast. Daarop besloten ze echt werk te maken van het uitvoeren van hun plan. Er werd een stichting DMHVDM opgericht met ervaren bestuurders en er werden een business- en beleidsplan opgesteld.

Kachel

‘We willen de maakindustrie terugbrengen in de provincie Groningen. Dat willen we dus doen met noodhulpproducten. Inmiddels hebben we al een eerste pilotproduct ontwikkeld, waar hulporganisaties heel veel behoefte aan hebben: een eenvoudige, maar zeer doeltreffende kachel, die zorgt voor warmte, waarmee je kunt koken en waarop je kunt bakken. Deze kachel is tegen een zeer concurrerende prijs te maken en te leveren. We zijn in gesprek met hulporganisaties die de kachels gaan afnemen. De reacties zijn heel bemoedigend! We zijn er dan ook van overtuigd dat we in 2016 de eerste orders binnen kunnen halen. Medio 2016 gaan we, als alles dan meezit, beginnen met de productie van duizend kachels’, vertellen de enthousiaste en gedreven Derk Heiko Reiffers en Drewes Wildeman. Volgens de twee initiatiefnemers en sociaal ondernemers voldoen de producten aan de UNHCR normering vanuit de NGO’s en is afname van de kachels zo goed als zeker. Bovendien onderzoeken beiden ook al welke andere noodhulpproducten hier gemaakt kunnen worden.

Grote voordelen

Beide initiatiefnemers zijn er van overtuigd dat het moet lukken om van DMHVDM een succesvol sociale onderneming te maken. ‘Daarvoor zijn de voordelen voor iedereen te groot! Want ga maar na: het levert nieuw werk op waar we hier voor onze mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt echt om zitten te springen. En het levert noodhulpproducten op. En voor de hulporganisaties is het toch ook hartstikke mooi, wanneer ze ook eens producten kunnen inkopen in de regio waar de mensen wonen die hen tijdens collectes en andere inzamelingen geld geven? De Groninger ziet waar zijn geld heen gaat, namelijk in werkgelegenheid, juist daar waar er continuïteit nodig is. De hulporganisaties kunnen dan vertellen dat niet alleen landen in zware omstandigheden beter worden van hun hulp, maar wij hier in Nederland dus ook!’.

Vliegwiel

Reiffers en Wildeman zijn zeer ingenomen met de prijs die ze wonnen. “Die prijs betekent erkenning en bevestiging voor ons. We voelen ons gesteund en het is een mooie stimulans om verder te gaan: daar zijn we heel erg blij mee. We hebben nu een goede stichting met een heel goed bestuur. Dus we kunnen er nu volledig tegenaan om ons idee uit te voeren”.
Wat hun verwachtingen zijn voor 2016 is recentelijk in een plan van aanpak verwoord. ‘We doen er ons uiterste best voor om in 2016 met de productie van de kachels te beginnen, en om vervolgopdrachten van NGO’s te verkrijgen, mogelijk daartoe gestimuleerd door de ministeries van sociale zaken, economische zaken en buitenlandse zaken. Als dat lukt, zou dat geweldig zijn! Dan gaat het vliegwiel draaien, om vervolgens, wat ons betreft, ook nooit meer te gaan stoppen’, aldus Reiffers en Wildeman.

  • Adres
    Straat Molenweg
    Postcode 9915PJ
    Plaats 't Zandt
  • Contact
    Naam Nieuws
    Telefoon 06-46869338