Bedrijfsplan

1. Inhoudsopgave
2. INLEIDING 3
3. BESCHRIJVING VAN DE STICHTING 4
3.1 HISTORIE VAN DE STICHTING 4
3.2 DOOR MENSEN HIER VOOR MENSEN DAAR 4
3.3 MISSIE EN VISIE 4
3.4 DOELSTELLING 5
3.5 STRUCTUUR 5
4. DE BESTUURSSAMENSTELLING 6
4.1 SAMENSTELLING 6
4.2 OMSCHRIJVING VAN TAKEN 6
4.3 HET BELONINGSBELEID 6
5. BESTAANSRECHT VAN DE STICHTING 7


2. Inleiding
Dit beleidsplan geeft inzicht in het beleid en de organisatie van de social enterprise stichting ‘Door Mensen Hier Voor Mensen Daar’, ook wel DMHVMD genoemd. In dit document wordt de stichting beschreven aan de hand van haar historie, doelen, bestuurssamenstelling en bestaansrecht.

Het bestuur van de stichting gelooft in gelijke kansen voor elk individu, ongeacht beperkingen en in alle lagen van de maatschappij. Helaas is dit in Noordoost-Groningen niet zo vanzelfsprekend als men denkt. Een drie keer zo hoog aandeel (in vergelijking met het landelijke gemiddelde) van de Noordoost-Groningse bevolking is aangewezen op werk in sociale werkbedrijven. Nu deze werkbedrijven met de komst van de Participatiewet langzaamaan hun deuren moeten gaan sluiten, is er een taak weggelegd voor de reguliere arbeidsmarkt om deze mensen op te nemen. Noordoost-Groningen heeft echter een van oudsher krappe arbeidsmarkt en deze is niet in staat de doelgroep op te nemen. DMHVMD tracht dit probleem op te lossen door de verbinding te zoeken met de noodhulpmarkt; hoe kan het dat mensen in Groningen zonder werk zitten, terwijl er overal ter wereld vraag is naar simpele noodhulpgoederen?

Het verbinden van deze twee werelden is ingewikkeld, duurt lang en volledige integratie zal misschien wel nooit mogelijk zijn. DMHVMD kiest voor de praktische weg; door in gesprek te gaan met noodhulporganisaties probeert de stichting concrete productieopdrachten te verwerven, welke zij kunnen vervullen met arbeidsgehandicapten. Werk voor de doelgroep, en een eerlijke, zichtbare invulling van het maatschappelijk verantwoord ondernemen van de noodhulporganisaties.


3. Beschrijving van de stichting
In dit hoofdstuk wordt allereerst de historie van de stichting kort beschreven, waarna er in de volgende paragraaf een overzicht van de stichting op dit moment wordt gegeven. Hierna worden de missie en visie uiteengezet. Dit hoofdstuk wordt afgesloten met de doelstelling van de stichting.

3.1 Historie van de stichting
De basis voor DMHVMD werd in medio 2013 gelegd toen er tijdens een rondleiding in een SW-voorziening in Noordoost-Groningen twee zaken met elkaar in verband werden gebracht. Enerzijds het hoge aantal mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt die om zinvol werk verlegen zitten, en anderzijds de constante vraag van noodhulporganisaties naar producten van goede kwaliteit om mensen in ontwikkelingsgebieden te helpen.

Vanuit de vraag waarom wij in Groningen het beschikbare technische en menselijke kapitaal niet in zouden zetten om mensen in ontwikkelingsgebieden van broodnodige en basale producten te voorzien, is uiteindelijk de stichting DMHVMD geboren.

3.2 Door Mensen Hier Voor Mensen Daar
Het doel van de stichting is een maatschappelijk draagvlak krijgen om humanitair te investeren in Noordoost Groningen voor het produceren van noodhulpproducten. Deze productie wordt gedaan door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De stichting zet zich in als verbindende partij tussen de Groningse SW en de noodhulpmarkt.

Het zeskoppige bestuur zet zich met passie in voor het realiseren van bovenstaand doel en tot dit doel behoort niet het doen van uitkeringen aan het bestuur van de stichting.

3.3 Missie en Visie
In deze paragraaf worden de missie en visie van de stichting verwoord.

Missie
DMHVMD zorgt ervoor dat noordoost Groningen positief wordt gepromoot door economische vooruitgang. Dit moet worden bereikt door de samenwerking van vele bedrijven waaronder SW instellingen, waarin onder meer mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt tot hun recht komen. De producten en diensten die deze bedrijven voortbrengen zullen beschikbaar zijn voor bv acute noodhulp en / of de minderbedeelde mensen waar ook ter wereld.

Visie
DMHVMD ziet zichzelf en waar zij voor staat de komende jaren flink groeien door het leveren van goede producten en het zijn van een betrouwbare partner voor zowel SW als de noodhulp. De activiteiten op het gebied van werkgelegenheid voor de doelgroep zullen worden uitgebreid en de maakindustrie van Noordoost-Groningen krijgt een impuls.

3.4 Doelstelling
DMHVMD wil de mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in Noordoost-Groningen helpen door het bieden van zinvol werk. De stichting richt zich hierbij met name op het verbinden van de regionale sociaal-werkbedrijven (zoals Fivelingo en Ability) en de afnemers op de mondiale noodhulpmarkt (NGO’s). Als deze grote afnemers productieorders bij DMHVMD plaatsen, kan de stichting dit zonder winstoogmerk uitbesteden aan de SW-bedrijven, waar zij nauwe banden mee heeft. Op deze manier ontstaat er werkgelegenheid in de regio, en hebben NGO’s een eerlijk, duurzaam en maatschappelijk verantwoord verhaal naar de buitenwereld. De taken van de stichting bestaan uit, maar zijn niet beperkt tot:

▪ Acties opzetten voor giften
▪ Bemiddeling naar nieuw werk
▪ Acquisitie voor donateurs
▪ Productie bemiddeling voor noodhulpproducten

De stichting beoogt het algemeen nut, heeft geen winstoogmerk en heeft niet als doel het doen van uitkeringen aan de bestuurders van de stichting.

De manier waarop de instelling geld werft

De stichting trekt op diverse manieren vermogen aan. In de opstartfase zijn dit met name giften van overheidsinstellingen, waarmee de inrichting van de infrastructuur kan worden bekostigd. Op termijn zal de stichting omzet genererende activiteiten ontwikkelen, zoals genoemd in bovenstaande tekst. Deze omzet zal niet als winst uitgekeerd worden, maar worden geïnvesteerd in duurzame werkgelegenheid voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in Noordoost-Groningen

Het beheer van het vermogen van de instelling

Het beheer en monitoren van het vermogen van de stichting is de taak van de penningmeester van de stichting. Tot deze taak behoort het beheren van de bankrekening en het maken van de jaarrekening. Het vermogen van de stichting wordt in de voorzienbare toekomst met name besteed aan het opzetten van de organisatie en de voor de instelling benodigde productie processen.

3.5 Structuur
De stichting is gericht op duurzame groei in Noordoost-Groningen en is derhalve georganiseerd als ‘social enterprise’. Kenmerk van dergelijke organisaties is het ‘impact first’ principe; het eerste doel van de stichting is het creëren van maatschappelijke meerwaarde. DMHVMD is voornemend zich aan te sluiten bij het landelijke platform voor social enterprises genaamd SocialEnterpriseNL.

4. De bestuurssamenstelling
4.1 Samenstelling
Het bestuur van de stichting is zeskoppig en gezamenlijk zetten zij zich in voor het doel van de stichting. De samenstelling is als volgt.

Voorzitter Ron van Helvoirt
Vicevoorzitter Olga G . Hartman-Togtema
Secretaris Derk H. Reiffers
Penningmeester Maarten C.M. Vennix
Algemeen bestuurslid Frouke Y. Wiersma
Algemeen bestuurslid Drewes H. Wildeman

4.2 Omschrijving van taken
Onder de omschrijving van taken wordt verstaan welke taken binnen het functiegebied van elke bestuursrol vallen. De rol van Algemeen bestuurslid heeft derhalve geen specifieke taken, maar zet zich actief in om de stichtingsdoelstellingen te verwezenlijken.

Voorzitter
▪ Leidt vergaderingen
▪ Leidt bestuur
▪ Vertegenwoordiger van de stichting

Vicevoorzitter
▪ Neemt de rol van voorzitter waar als deze verhindert is
▪ Is hiernaast tevens Algemeen bestuurslid

Secretaris
▪ Verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken binnen de stichting
▪ Archiveert beslissingen

Penningmeester
▪ Bijhouden van de kas en doen van overboekingen
▪ Verantwoordelijk voor het opstellen van het financieel jaarverslag
▪ Het bewaken van de plannen van het bestuur aan de hand van een begroting

Algemeen bestuurslid
▪ Draagt bij aan het bereiken van de doelen van de stichting

4.3 Het beloningsbeleid
Alle bestuurders kunnen een vergoeding krijgen van de kosten die zij redelijkerwijs hebben gemaakt in de uitoefening van hun functie. De bestuurders ontvangen geen beloning voor hun werkzaamheden.


5. Bestaansrecht van de stichting
In de zoektocht naar zinvol werk voor arbeidsbeperkten liggen er kansen om de noodhulpmarkt te betreden. Door samenwerking met noodhulporganisaties (veelal NGO’s) kan er werk gecreëerd worden voor arbeidsbeperkten terwijl deze NGO’s zichzelf als maatschappelijk betrokken in de kijker kunnen spelen. Deze PR-voordelen wegen in deze branche zwaarder dan in andere omdat de NGO’s voor een groot deel afhankelijk zijn van giften en donaties. DMHVMD biedt deze organisaties een mogelijkheid invulling te geven aan de MVO-doelstellingen en een belangrijke nieuwe pijler in hun marketingverhaal te ontwikkelen: creatie van werkgelegenheid voor arbeidsbeperkten als spin-off van de noodhulp.

DMHVMD zal zich gaan richten op het bij elkaar brengen van diverse partijen. Om de in de regio reeds aanwezige knowhow met betrekking tot het werken met de doelgroep te gebruiken, wordt er mogelijk een joint-venture gestart met sw-bedrijf Fivelingo. Ook kan er gebruik gemaakt worden van de productiefaciliteit van Fivelingo. De betrokken gemeenten en het sw-bedrijf geven aan dat er een grote vraag is naar partijen die werkgelegenheid kunnen brengen naar Fivelingo. Er zal juridisch en organisatorisch onderzocht moeten worden welke partij welke verantwoordelijkheden krijgt, maar in grote lijnen zal DMHVMD zorgen voor de marktbewerking, en zal Fivelingo zorgen voor begeleiding van de werknemers en later voor bemiddeling naar de arbeidsmarkt.

De meest geschikte personeelsoptie voor DMHVMD is om de huidige werknemers bij Fivelingo in te zetten. Immers, zowel op het gebied van arbeidsproductiviteit als taakvolwassenheid in de metaalindustrie is veel documentatie over medewerkers van Fivelingo. Het SW-bedrijf wil deze informatie delen met DMHVMD en samen op zoek gaan naar een taakvolwassen personeelsbestand. Het streven moet zijn om deze mensen op termijn door te laten stromen naar de arbeidsmarkt, of in het uiterste geval terug te laten stromen naar waar ze vandaan kwamen, maar dan wel met een verbeterde positie ten opzichte van de arbeidsmarkt. Op deze manier vergroot DMHVMD haar maatschappelijke impact en kan het meer mensen helpen. Om werknemers te kunnen bemiddelen naar de reguliere arbeidsmarkt kan op termijn de kennis en kunde van Fivelingo worden aangewend.

  • Adres
    Straat Molenweg
    Postcode 9915PJ
    Plaats 't Zandt
  • Contact
    Naam Bedrijfsplan
    Telefoon 06-46869338